Welkom bij Fysiotherapie Sierksma
Maak online een afspraak bij het contactformulier.

Oedeemfysiotherapie

Vanaf december 2022 heb ik met succes de opleiding oedeemfysiotherapie afgerond. Vanaf 11-04-2023 is de vektis inschrijving ook goedgekeurd en worden de zittingen oedeemfysiotherapie vergoed door de zorgverzekering (afhankelijk van de aanvullende verzekering of bij de chronische indicatie een verwijsbrief). 

Voor de juiste informatie vraag hierna bij uw zorgverzekering en therapeut. 


Als oedeemfysiotherapeut behandel ik mensen die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Je kunt oedeem krijgen bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan een gevolg zijn bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. Oedeem kan ook aangeboren zijn en door een externe trigger ontstaan. (Lymf)oedeem is vaak een chronische aandoening.

Als oedeemfysiotherapeut probeer ik de afvoer van vocht onder meer te stimuleren tijdens de behandeling. 

Dat bestaat uit: oefentherapie, manuele technieken, lymfedrainage en met behulp van de Indiba (radiofrequentie).

U zult oefeningen mee naar huis krijgen die u met regelmaat kunt uitvoeren. Dit is belangrijk voor het herstel. De oefeningen zijn gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe en bloedbanen. Ook zijn ademhalingsoefeningen van groot belang.

Daarnaast kan ik ook bandages aanbrengen in een begin stadium, (medical) taping toepassen en adviseren in therapeutische kousen (dit in combinatie met een compressie therapeut). Dit om het oedeem zo stabiel mogelijk te houden.

 
 
 
E-mailen
Map