Welkom bij Fysiotherapie Sierksma
Maak online een afspraak bij het contactformulier.

Cupping

Cupping is een massagetechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van cups, een soort omgekeerde kopjes, die middels een handpompje op de huid vacuüm worden gezogen. De huid gaat in de cup omhoog met als doel de doorbloeding van de huid en de spieren te bevorderen en op deze manier de bindweefsel lagen los te maken. De cups worden zowel masserend (bewegend) gebruikt als op één of meerdere specifieke posities.

Verklevingen en spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen. Hierdoor ontstaat er doorbloeding en de structuur van bindweefsel aan huid en spieren wordt versoepeld. Uiteindelijk leidt dit tot een compleet gevoel van ontspanning. De kracht van cupping massage is sterker dan een gewone massage, hierdoor is het resultaat op lange termijn positief.

 

Cupping kan worden toegepast bij de volgende klachten:

-      Bindweefselverklevingen

-      Triggerpoint behandeling (spierknopen)

-      Lymfe behandeling (oedeemklachten)

-      Pijnlijke/vastzittende spieren

-      Schouder/nek klachten

-      Rugklachten

-      Vermoeidheidsklachten

-      Burn-out/stress

-      Overbelasting

-      Migraine

-      Littekens

 

Door de zuigkracht van de cups ontstaan er na de behandeling ronde vlekken die qua kleur kunnen variëren van rood tot paars/zwart. Net als blauwe plekken verdwijnt dit vanzelf. Vaak is de reactie van de huid de eerste keren het heftigst. Naar mate de huid ‘gewend’ is aan het cuppen wordt de reactie minder. Het zichtbare effect van cupping kan er heftig uitzien, waardoor er soms negatief over wordt gedacht. Tevens worden er soms discutabele genezingseffecten toegekend aan andere varianten van cupping. Daar houd ik mij beslist niet mee bezig. In combinatie met mijn kennis van fysiotherapie beschouw ik cupping als uitstekend hulpmiddel om bepaalde klachten effectief te behandelen.

 

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is in te schatten na de eerste behandeling. Soms is er direct na de eerste behandeling al duidelijk verschil merkbaar, soms kan het resultaat ook nog even op zich laten wachten. Het behandelde lichaamsgedeelte kan de eerste dagen beurs aanvoelen. Houdt het gebied warm en drink genoeg water om het herstel te bevorderen.

 

Afhankelijk van de klacht stel ik tijdens de intake in overleg een behandelplan op. Ieder lichaam en iedere klacht is uniek, zo ook de behandeling.

  

Belangrijk! Cupping wordt afgeraden:

·     Direct na het eten

·     Na het nuttigen van alcohol

·     Bij bloedingen en wonden

·     Kort voor een belangrijke sportieve inspanning. Dit i.v.m. het herstel van de spieren en mogelijke stijfheid en/of door algehele vermoeidheid.

 


 
 
 
E-mailen
Map